10 vragen over water

1. Hoeveel water moet ik per dag drinken?
We hebben 30 ml per kilogram lichaamsgewicht nodig. Voor de meeste mensen is dat dus ongeveer 2 liter.

2. Tellen alle dranken mee?
Nee, enkel water telt! Dranken die suiker of chemische (zoet)stoffen bevatten, hydrateren niet voldoende. Ze worden door ons lichaam niet als water herkend, maar als voeding. Ons lichaam moet die voedingsstoffen verwerken en vervoeren en daarvoor heeft het water nodig.
Koffie, (zwarte) thee en alcohol tellen zeker niet mee, zij werken immers dehydraterend. D.w.z. we gaan sneller naar het toilet lopen dan van water. Bij elke kop koffie zou je dus in feite een groot glas water moeten drinken.

3. Wat gebeurt er als ik niet voldoende water drink?
We weten allemaal dat we niet zonder water kunnen. We houden het wekenlang uit zonder voeding, maar slechts een paar dagen zonder water. Dus kun je je wel voorstellen dat dag in dag uit te weinig water drinken ernstige gevolgen heeft. Je lichaam gaat eerst signalen uitzenden zoals hoofdpijn, concentratiestoornissen, hongergevoel, vermoeidheid,... Drink je gedurende jaren te weinig water, dan kun je last krijgen van constipatie, maagklachten, rug- en gewrichtsklachten, astma- en allergieŽn, zwaarlijvigheid, zenuwstoornissen en vroegtijdige veroudering. Allemaal symptomen die maar zelden in verband worden gebracht met het te weinig drinken van water.

4. Maar ik heb nooit dorst!
Dat is ook 1 van de signalen van dehydratatie. Als je lange tijd te weinig water drinkt, gaat je lichaam zich daarop instellen door het weinige beschikbare water te rantsoeneren. Je dorst verdwijnt dan als het ware, net zoals je honger verdwijnt als je een tijdlang niet eet. Pas wanneer je een tijdje terug voldoende water drinkt, zal je natuurlijk dorstgevoel terugkomen. Ook als je je droge mond telkens probeert te spoelen met frisdrank, bier of koffie, zal je dorstreflex uitvallen.

5. Moet ik pas drinken als ik een droge mond heb?
Nee, dat is veel te laat! Een droge mond wordt ten onrechte aanzien als hťt dorstsignaal. In werkelijkheid is je lichaam al een tijdlang in crisis als je een droge mond hebt. De echte dorstsignalen zijn hoofdpijn, concentratiestoornissen, moeheid, irritatie, of zelfs een onstilbare honger. Symptomen die we meestal op de verkeerde manier aanpakken zoals met een pilletje, koffie of snoep. Als je regelmatig en voldoende water drinkt, leer je deze signalen weer juist interpreteren.

6. Is het eender welk water ik drink?
Nee, het zuiverste water is het beste water. Water kan ons lichaam enkel zuiveren als het zelf zuiver is.  Zuiver water is ons natuurlijk preventief medicijn!

7. Welke stoffen zitten in ons water?
Mineralen: Hoewel we veel mineralen nodig hebben, moeten we die niet uit het water halen, maar wel uit de voeding. De mineralen in de grond zijn niet voor de mens bedoeld, maar voor de planten. Ze zijn anorganisch en kunnen ons lichaam zelfs belasten! Denk maar aan aderverkalking of nierstenen. We moeten dus vooral groenten en fruit eten om aan onze mineraalbehoefte te voldoen.
Pesticiden, nitraten, chemicaliŽn, lood, cadmium, arseen en zelfs hormonen en medicijnresten kunnen ook in ons water voorkomen. Allemaal stoffen die een negatieve invloed hebben op onze gezondheid en vaak als belangrijke kankerverwekkers worden genoemd.

8. Kan ik dan niet immuun worden tegen die stoffen?
Enkel tegen levende organismen zoals bacteriŽn en virussen kunnen we immuun worden, maar daarvoor wordt reeds chloor ingezet. Het zijn echter juist de chloorverbindingen, pesticiden, chemicaliŽn, nitraten, ... die gevaarlijk kunnen zijn voor ons. Tegen deze stoffen word je zeker niet immuun, integendeel! Ze kunnen zich opstapelen in ons lichaam en pas jaren later voor problemen zorgen.

9. Moet ik nu flessen- of leidingwater drinken?
Een moeilijke keuze. Elk heeft zijn voor- en nadelen.
Kraanwater wordt beter gecontroleerd dan mineraalwater, maar mineraalwater komt van dieper onder de grond. Voor leidingwater wordt een deel oppervlaktewater (uit rivieren en kanalen) gebruikt, waar veel afvalwater in terecht komt. Eigenlijk hebben we niet voldoende informatie om een goed onderbouwde keuze te maken. Veel meer stoffen zoals hormonen, chemische bestanddelen, pesticiden enz zouden moeten worden getest.

10. Waar vind ik nog zuiver water?
De beste manier om water van deze stoffen te reinigen, is met een technologie die ďomgekeerde osmoseĒ heet. Ze komt uit de NASA en wordt reeds sinds de jaren í60 gebruikt in de ruimtevaart. Ondertussen vond ze ook haar intrede in het gewone huis. Het filtersysteem wordt onder het aanrecht geplaatst en laat enkel zuiver H2O door. Alle andere stoffen worden in de afloop gespoeld en blijven dus niet in het systeem zitten. Uit het kraantje komt op elk moment van de dag kristalhelder drinkwater. Het is als een bergbronnetje in huis.