Welkom > Meer dan 'zomaar' water!! > Omgekeerde osmose

Omgekeerde osmose

 

Omgekeerde osmose is de beste, zo niet de enige technologie om ons drinkwater te zuiveren van alle onnatuurlijke, chemische en anorganische stoffen. Stoffen die zich ongemerkt opstapelen en plots voor ernstige problemen zorgen, denk maar aan welvaartsziektes zoals hart-en bloedvatenziektes, kankers en andere auto-immuunziektes. Preventie is dus de boodschap.

 

Omgekeerde osmose is een moleculaire filtertechnologie die al de belasting tot 99% uit het water kan filteren. Het toestel wordt onder het aanrecht geplaatst op de waterleiding. Het leidingwater gaat eerst door een aantal voorfilters waaronder meestal 1 of 2 sedimentfilters en een actieve koolfilter. Dan komt de feitelijke ďomgekeerde osmose": het voorgefilterde water wordt door een membraan geperst, waarvan de poriŽn zo klein zijn (0,0001 micron) dat enkel de H2O-moleculen erdoor passen. Mineralen, zware metalen, hormonen, bacteriŽn, virussen, nitraten, chemicaliŽn, pesticiden, medicijnresten en zelfs radioactieve deeltjes zijn vele keren groter, zodat ze er niet door kunnen en enkel zuiver H2O overblijft. De gefilterde deeltjes blijven niet in het systeem zitten maar worden in de afvoer geleid. Zo kan er geen bacteriegroei ontstaan.

 

Er is veel verschil in kwaliteit bij omgekeerde osmose-filters en de prijs gaat van enkele honderden tot enkele duizenden euroís.

Het verschil zit hem in de kwaliteit van de gebruikte materialen. Aangezien er zuiver water wordt geproduceerd met een hoog oplossend karakter, is het uiterst belangrijk dat de filters en leidingen gemaakt zijn uit resistente kunststof die geen chemische stoffen afgeeft. Ook het membraan en de voorfilters verschillen in kwaliteit. Hoe beter het membraan des te zuiverder het water. Hoe beter de voorfilters des te langer de levensduur van het membraan. Bovendien kan ook het waterverbruik erg verschillen. Elektriciteit komt er meestal niet aan te pas, tenzij de waterdruk erg laag is.


Enkel zuiver water is echter niet voldoende. Het systeem moet het water ook weer vitaal of 'levend' maken. Ook dat maakt een verschil in het kostenplaatje.