Gevolgen van dehydratatie

 

Wat gebeurt er indien we te weinig water drinken?

 

Water is voor ons veel belangrijker dan voedsel! Dat bewijst het volgende: zonder eten kunnen we wekenlang overleven, maar zonder water zijn we na 3 tot 6 dagen morsdood. Hoe naief zijn we dan, te geloven dat het geen kwaad kan om dag in dag uit, een heel leven lang te weinig water te drinken?  Er gebeurt wel degelijk iets in ons lichaam, al leggen we maar zelden de link met te weinig water drinken.

 

Op korte termijn

 

Niet de droge mond is ons signaal dat we dringend moeten drinken, maar wel:

 1. Hoofdpijn: komt in de meeste gevallen door dehydratatie
 2. Hongergevoel: Vaak verwarren we “goesting naar iets” met dorst.
 3. Moeheid: door de waterrantsoenering in ons lichaam gaan bepaalde functies op een laag pitje worden gezet
 4. Concentratie- en prestatieverlies:  wie 2% vocht verliest (ca. 1 liter) zonder bij te drinken, kan 20% minder presteren.

Op lange termijn

 

Zoals gezegd kan ons lichaam een beperkte tijdspanne zonder voldoende water wel overbruggen, maar als bepaalde lichaamsfuncties en organen het langere tijd zonder water moeten stellen, gaan er vroeg of laat toch problemen optreden.

 

Bijvoorbeeld:

 1. Constipatie
 2. Maagklachten
 3. Astma
 4. Allergieën
 5. Zwaarlijvigheid
 6. Vroegtijdige veroudering
 7. Zenuwstoornissen & ADHD

Dit zijn trouwens geen ziektes, maar symptomen dat ons lichaam wil duidelijk maken dat er iets scheelt. Er bestaan immers geen ziektes, zoals er ook geen gezondheden bestaan. Ofwel ben je ziek ofwel ben je gezond. Maar onze maatschappij is nu eenmaal niet preventief ingesteld. We hebben geen tijd om na de denken over de onderliggende oorzaak van ons ziek-zijn.

 

Een Iranees dokter, dr. Batmanghelidj, heeft hierover een langdurig onderzoek gevoerd en schreef het boek “Your body many cries for water”. Zijn eindconclusie was dat het louter drinken van voldoende zuiver water de medische uitgaven van een staat zouden kunnen verminderen tót 30% van de huidige.

 

Dus in plaats van proberen blind te blijven voor de negatieve effecten van te weinig water drinken, moet je maar denken aan alles wat je kunt bereiken door gewoon maar water te drinken! Eenvoudiger kan toch niet!