Welkom > Meer dan 'zomaar' water!! > Wat is zuiver water? > Het belang van zuiver water

Het belang van zuiver water

 

Wie aan de oevers van de Atlantische oceaan staat of de Niagarawatervallen bewondert...  wie de magie van dwarrelende sneeuwvlokjes aanschouwt of de snijdende koude op een gletsjer kent ... wie pijnlijk ervaren heeft hoe zonlicht op zee of op een gletsjer versterkt wordt ... wie de samenhang kent tussen staal en roest, vermoedt de kracht die leeft in het vocht dat argeloos uit onze kraan druppelt.

 

Toch heeft dit water een zwakte. Wat eigenlijk haar kracht is, is haar als levensdonor noodlottig. Haar eigenschap, enorme hoeveelheden stoffen in zich op te nemen: haar oplosbaarheid. Vele stoffen "verdwijnen" in het water, ze worden onzichtbaar, omdat ze in het water oplossen, zoals bv. keukenzout. Maar niet alle stoffen zijn zo onschadelijk als natriumchloride, ons keukenzout. Soms zijn slechts sporen al voldoende om voor mens en dier een bedreiging te vormen.

 

Ons lichaam heeft zuiver water nodig.

 

Om dat te begrijpen moeten we even kijken naar die 3 hoofdfuncties van water:

 

1.Oplossen van voedingsstoffen
2. Transporteren van die voedingselementen
3. Zuiveren van afvalstoffen

 

Die functies kan het water optimaal vervullen als het zo zuiver mogelijk is. Dat verduidelijkt het volgende voorbeeld: stel je het water voor als een vrachtwagen. Hoe zuiverder water is, hoe leger de vrachtwagen. Hij komt het lichaam leeg binnen en moet eerst de stoffen oplossen. Die laadt hij op en brengt ze via het bloed tot aan de cellen. De voedingsstoffen worden door de cellen gebruikt bij de stofwisseling en de afvalstoffen worden door de cellen weer uitgescheiden en worden in de vrachtwagen geladen, die naar de uitscheidingsorganen rijdt.

 

 

Stel je nu voor wat er gebeurt wanneer je geen zuiver water drinkt, maar water dat al belast is met allerlei stoffen. Zo is de vrachtwagen al op voorhand half gevuld en is er niet voldoende plaats om de voedingsstoffen efficiënt naar de cellen te vervoeren. Bovendien kunnen de cellen met de meeste stoffen die reeds in het water zaten niets aanvangen dus die blijven in de laadbak zitten. Maar daar moeten de afvalstoffen van de stofwisseling nog bij! De vrachtwagen rijdt overvol naar de uitscheidingsorganen, maar hier en daar valt er wat af en dat blijft in ons lichaam achter. Als die afvalsstoffen zich op bepaalde plaatsen beginnen op te stapelen, kunnen ze voor ernstige problemen zorgen.

 

Professor Huchard deed hierover een belangrijke uitspraak:
“Water werkt door wat het meeneemt uit het lichaam, niet door wat het meebrengt.”
Daarom is water water en geen voeding! Bovendien kan het water in ons bloed, veel beter achtergebleven afvalstoffen en blocades oplossen en afvoeren, indien het zuiver is.